Razstava Jezerski čoln - drevak

Človek in kras
Avtor: 
Notranjski muzej Postojna
18/12/2017

Stalna razstava Jezerski čoln - drevak 

 

Jezerski čoln je tehniški spomenik kulturne dediščine, ki je povezan z eno od kraških oblik - kraškim poljem, Cerkniškim jezerom. 

 

Na ogled od 1. decembra 2017 na dvorišču Notranjskega muzeja Postojna.

Jezerski čoln drevak

Jezerski čoln z vsemi sestavinami ljudskega ladjedelstva so zgradili za posamezne jezerske dejavnosti in je vsaj od Valvazorjevih časov ostal skoraj nespremenjen. Raznovrstnost čolnov priča o znanju, spretnosti in domiselnosti, pridobljenih s stoletnimi izkušnjami preprostega jezerca. Jezerski čoln z različicami (racjak) je bil vsestransko uporaben, saj je bil primeren za  vožnjo oziroma drsenje po nizki vodi med rastlinjem (trstičjem). Prebivalci Otoka, Dolenjega Jezera in Laz brez čolna sploh ne bi mogli preživeti; pred drugo svetovno vojno je bilo tu več kot 70 čolnov za prevoz ljudi, lesa, živine, žita, sena idr. Drevak je bil pomemben tudi  v družbenem in duhovnem življenju jezercev, saj je marsikoga peljal k krstu, poroki ali zadnjemu počitku. Nepogrešljiv je bil tudi ob šegah v prazničnem letu.

 

Jezerski čoln – drevak je izdelal Anton Lovko, Dolenje Jezero, 1993.

 

Truly welcome!

Summer schedule may - oct:

mon.: closed

tue. - sun.: 10:00-18:00

Winter schedule nov - apr:

mon.: closed

tue. - sun.: 10:00-17:00

The holder of the KARST MUSEUM exhibition is the Notranjska Museum Postojna.

The KARST MUSEUM exhibition was created within the project The Adriatic‘s museums enrich cultural tourism - Museumcultour. 

THE EXHIBITION IS SUPPORTED BY